Inzicht in effectiviteit, want stilstaan is achteruitgaan

Meten is een belangrijke pijler van je security awareness programma. Je wilt immers weten of de activiteiten effectief zijn. BOEM begrijpt dit, en biedt daarom verschillende soorten metingen aan.

Meten is weten!

Meten is weten! Om te kunnen bepalen of je Security Awareness Programma effectief is, is het belangrijk om regelmatig metingen uit te voeren. Dit biedt inzicht in de huidige beveiligingsstatus en helpt bij het identificeren van gebieden waar verbeteringen nodig zijn. Door gerichte metingen te doen, kun je precies bepalen welke stappen er nog gezet moeten worden om de algehele beveiliging te versterken.

Er zijn verschillende soorten metingen die je kunt inzetten om de effectiviteit van security awareness te evalueren. Hieronder staan enkele voorbeelden:

Maak het meetbaar

Door regelmatig metingen uit te voeren, krijg je waardevolle inzichten waarmee je de effectiviteit van je Security Awareness Programma voortdurend kunt verbeteren. Zo bereid je je medewerkers steeds beter voor op de gevaren van cybercriminaliteit en versterk je de algehele beveiliging binnen de organisatie op de lange termijn. 

Een nulmeting biedt waardevolle inzichten in de huidige kennis en bewustwording van medewerkers op het gebied van cybersecurity. Dit vormt de solide basis voor het bepalen van je startpunt en helpt bij het stellen van gerichte doelen voor verdere verbetering. Door te begrijpen waar je staat, kun je effectief plannen en de juiste stappen zetten om de cybersecurity binnen je organisatie te versterken.

SANS, wat staat voor ‘Security Awareness Maturity Model’, biedt inzicht in de volwassenheid van het security awareness-programma binnen een organisatie. Met een SANS-meting kun je precies zien waar je organisatie staat op het gebied van cybersecurity-bewustzijn en welke verbeterpunten er zijn om de effectiviteit verder te vergroten.

Met een phishing-simulatie kun je testen of medewerkers in staat zijn om phishing-e-mails te herkennen en adequaat te reageren. Deze simulatie biedt waardevolle inzichten in de effectiviteit van je training en helpt je te identificeren welke medewerkers extra ondersteuning nodig hebben om hun vaardigheden verder te ontwikkelen op het gebied van cybersecurity.

Bij een social engineering-test worden medewerkers blootgesteld aan een gecontroleerde nepaanval om te beoordelen hoe zij reageren en of ze de juiste acties ondernemen. Deze test biedt inzicht in de kwetsbaarheden binnen de organisatie en helpt je gerichte maatregelen te nemen om de weerbaarheid van medewerkers tegen social engineering-aanvallen te versterken.